Conflict institutional intre ICCJ si Parlament?

OTZmNTRkZDg0ZDFmNjkzZDFkOWNhZDYwN2I4OA==.thumbgrebla_06075800image-2018-05-22-22465611-0-viorica-dancila-5ICCJ a incalcat dreptul la un proces echitabil. Ne aflăm îprezența unei încălcări a legii, încălcare care s-a făcut din februarie 2014 prin desemnarea prin tragere la sorți a numai 4 din cei 5 membri ai completului de judecatră și stabilirea că al 5-lea membru este de drept membru al acestui complet. Odată ce soluționați acest conflict, să gasiți modalitatea în care efectele acestei nerespectări a legii pot să fie îndreptate”, a declarat Toni Greblă, secretarul general al Guvernului.

“Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se află într-o „situaţie inedită” – şi anume de a explica de ce a aplicat legea „în litera şi spiritul ei”, a declarat miercuri şefa Instanţei supreme, Cristina Tarcea, la dezbaterile de la CCR privind sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

„Trebuie să mărturisesc faptul că Înalta Curte se află într-o situaţie inedită – şi anume de a explica de ce a aplicat în litera şi spiritul ei legea. Pentru că litera şi spiritul legii înseamnă (…) şi respectarea termenelor pe care legea le impune aceluia care are o anumită obligaţie. Desigur, întotdeauna când vorbim de conflict juridic de natură constituţională, în mod implicit vorbim şi de cooperare loială între autorităţi, dar cooperarea loială între autorităţi presupune nu numai diligenţe în evitarea blocajelor instituţionale, dar şi corectitudine în citarea şi citirea textelor de lege. Mă refer la citarea şi citirea integrală a textelor de lege şi mă refer la prezentarea coroborată a situaţiilor care pot rezulta din diferite texte de lege, uneori contradictorii”, a spus Cristina Tarcea.

Şefa Instanţei supreme a arătat că, deşi nu a făcut niciun fel de referire cu privire la calitatea procesuală a titularului contestaţiei, „pare puţin ciudat că, în condiţiile în care se invocă un blocaj între cele două autorităţi, o altă autoritate face această sesizare”.

Una peste alta cineva a vrut ca sa blocheze activitatea ICCJ.Se stie ca la CCR 6 judecatori din cei 9 sunt  de la PSD.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s