Toata justitia este sub SRI

Dumitru_DumbravaDomnului general Dumbrava i-a scapat o pasarica foarte mare cand a vorbit despre ‘campul tactic’. A spus: ‘Campul tactic cuprinde toate instantele si parchetele’ si la vremea respectiva, cand un sef al SRI a spus ca este o exprimare nefericita, de fapt a vrut sa spuna ca au scapat pe piata o chestiune care este foarte grava pentru existenta statului de drept.

Stiti ce cred eu? N-am probe, dar deduc din modalitatea in care se comporta domnul respectiv ca ajunsesera la o incredere in sine atat de mare si la o putere atat de mare in relatia cu organele judiciare, incat isi permiteau orice – inclusiv sa avertizeze judecatorii si procurorii ca ei sunt acolo si vegheaza.

De altfel, un lucru este esential: daca dorim sa fim atenti cu statul de drept, trebuie sa tinem serviciile secrete la distanta de de cele trei puteri ale statului: de Parlament, de Guvern si de puterea judecatoreasca. Daca-i lasam sa se interfereze cu aceste puteri, nu mai avem stat de drept”.

Generalul SRI Dumitru Dumbravă – care a făcut mai multe declaraţii controversate privind justiţia şi colaborarea sistemului judiciar cu SRI – a fost trecut în rezervă începând cu data de 1 septembrie, printr-un decret semnat marţi de preşedintele Klaus Iohannis

Protocoalele si semnatarii trebuie investigati

Am asistat la dezbaterea din Parlamentul European si cu chiu, cu vai, un parlamentar european care conducea sedinta respectiva spunea ca se impune totusi investigarea protocoalelor. Prima chestiune: este imperios necesar ca factorii de putere ai statului si nu numai sa investigheze modul cum au fost incheiate aceste protocoale, sa investigheze semnatarii acestor protocoale, sa investigheze semnatarii acestor protocoale in legatura cu incalcarea atributiunilor de serviciu, sa investigheze consecintele acestor protocoale pentru trecut si pentru viitor si mai ales prin raportare la valorile constitutionale incalcate prin folosirea acestor protocoale.

Pentru mine este greu de conceput, eu chiar nu pot intelege cum magistrati cu educatie juridica solida vizavi de dreptul constitutional sa semneze aceste protocoale, prin care au pus la dispozitia SRI-ului institutii pe care le conduceau. Eu nu pot intelege ce a fost in mintea cuiva cu putere de decizie intr-un organ (sigur: n-avea voie s-o faca, dar a facut-o) cand s-a pus la dispozitia SRI-ului. Nu inteleg: cum a reusit SRI-ul sa-i determine sa faca asta? Poate ca cineva i-a indemnat sa creada ca daca toti sunt angrenati (pentru ca sunt angrenati toti capii – inclusiv de la parchete, de la instante, de la instanta suprema si de la Inspectia Judiciara), poate ca s-au gandit ca vreodata nu va mai avea cine sa-i ancheteze, nu va mai avea cine sa faca cercetari pe ei, avand in vedere ca tocmai cei care decid cu privire la aceasta chestiune sunt prinsi in aceste protocoale. Adica sunt complici, sunt autori ai lor. Cam asa este chestiunea si e foarte grava.

Sper sa ajungem acolo (n.r. la anchetarea si chiar la inchiderea celor care au facut politie politica). Nu toate serviciile secrete din Romania fac asta, ci numai SRI-ul. As vrea sa va reamintesc faptul ca un presedinte al Romaniei la un moment dat nu a mai candidat pentru al doilea mandat, spunand ca a fost invins de sistem. Domnul presedinte Emil Constantinescu facea referire la invingerea sa de catre serviciile secrete, de catre SRI. La asta facea referire. Deci pana la urma, nu trebuie sa invatam nimic din asta?

SRI-ul, ca orice structura de informatii, are un rol bine determinat. El trebuie sa furnizeze informatii hotaratoare factorilor politico-militari pentru apararea tarii si atat. Insa au capatat gustul puterii, dar nu numai ca au vrut ei; au vrut si cei care i-au pasuit. Si ei stiau ca nu pot avea putere de decizie in statul roman decat daca isi lungesc forta prin organele statului, adica prin parchete, in esenta, prin Inspectia Judiciara si la varf prin Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iata deci ca in felul asta au acaparat o putere esentiala: puterea judecatoreasca. Or, acaparand puterea judecatoreasca, SRI-ul conduce in esenta ancheta, prin manipularea probei, prin amestec de adevar si minciuna. E o metoda specifica dezinformarii – cursuri pe care ei si le fac pentru desfasurarea activitatii – evident.

Ei au ajuns pana acolo, incat, manipuland proba, dirijeaza ancheta catre anumite fapte si persoane, incat oamenii pe care ei nu-i agreeaza ii scot din scena – inclusiv politica si juridica. Ei coordoneaza pana si evolutia profesionala a magistratului! Ei folosesc mape galbene pentru informatii delicate. Eu am venit sa le arat ca eu vin cu o mapa rosie, pentru ca e un semnal foarte grav pentru statul de drept.

Ei folosesc metode pentru promovarea si pentru scoaterea din sistem a magistratilor care nu sunt obedienti. Ma refer inclusiv la dosare disciplinare. Ce cauta ei acolo? Este cea mai mare problema pe care eu mi-o pun. Ma gandesc asa: ce fac asociatiile? Ce face CSM-ul, care de curand a avut o pozitie publica si a dezavuat aceste protocoale? Dar atat! De ce Parlamentul nu ia o pozitie? Pentru ca Parlamentul reprezinta vointa poporului. Daca se complac in asta, eu nu-i inteleg. De ce Guvernul nu are initiativa legislativa? Eu sper ca totusi, pana una-alta, asociatiile magistratilor vor intelege ce pericole-i pasc. (…)

Si in America, si in alte tari din Europa Occidentala, intotdeauna serviciile secrete au scos capul. Deci atentie pentru clasa politica: ele trebuie tinute intotdeauna sub un control riguros vizavi de activitatea operativa. Nu pledez pentru desfiintare, ci pentru punerea lor la punct, in raport de Constitutia statului, nu altceva.

Generalul SRI Dumitru Dumbravă – care a făcut mai multe declaraţii controversate privind justiţia şi colaborarea sistemului judiciar cu SRI – a fost trecut în rezervă începând cu data de 1 septembrie, printr-un decret semnat marţi de preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a scris pe blogul său, despre “reţeaua” de magistraţi a generalului Dumitru Dumbravă.

Numele lui Dumbravă a fost invocat de Elena Udrea la audierea în Comisia SRI, alături de cele ale lui George Maior şi Florian Coldea, în contextul relatărilor privind “statul paralel”, ”culoarele Justiţiei” şi ”culoarele media”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s